menu

Karl van Welden

Country : Belgium

© M de Vrieze

In 2006 initieerde Karl Van Welden (1980) onder de noemer Verenigde Planeten een cyclus van performatief en beeldend werk, gebaseerd op de menselijke aanwezigheid in het universum. Hoe verhoudt de kleine mens zich tegenover de grootsheid van het heelal? Met de planeten uit ons zonnestelsel als ankerpunt, zoekt Van Welden beeldende antwoorden op die hamvraag, met een grote voorliefde voor verstilde beweging en architecturale vorm.

Als atmosferische achtergrond representeert elke planeet een andere projectreeks. Eenzelfde planeet kan verschillende gedaantes aannemen en het onderzoek stopt niet bij het eerste publieke moment. In iedere projectreeks wordt eenzelfde thematiek en vorm verder uitgediept. Niet-alledaagse locaties vervullen vaak een belangrijke rol als actieve medespeler én inspiratiebron.In navolging van MERCURIUS en PLUTO werd in het voorjaar van 2011 SATURN opgestart, een reeks site-specifieke performance-installaties die zich toespitsen op thema's als ruimtelijkheid, afstand, intimiteit, oneindigheid, controle en macht in relatie tot het hedendaagse landschap. Steeds biedt een panoptische opstelling uitzicht op de weidse omgeving. SATURN I – landscape ging in première op het Oerolfestival 2011 in Terschelling. SATURN II – cityscape was voor het eerst te zien tijdens het festival The Game is Up in Vooruit (Gent). SATURN III – townscape werd gecreëerd tijdens Marseille Provence (culturele hoofdstad) in mei 2013 en toerde sindsdien door West-Europa.


Van Weldens nieuwe creatie MARS II ging in december 2015 in première in Vooruit (Gent). De MARS-reeks spitst zich toe op de menselijke weerstand tegen grote fysieke krachten. Een eerste luik van deze reeks bestond uit het videowerk IMAGES FOR MARS I, waarin twee militairen langzaam naar elkaar toe buigen, de voeten in een laag beton. Voor het nieuwe en tweede luik vertrekt Van Welden vanuit het catastrofedenken. Hij onderzoekt de impact van asregen op de muziek en performance van pianist Frederik Croene.